Deutsche Post DHL grupa i UNDP održali radionicu za pripremanje međunarodnih aerodroma u Bosni i Hercegovini za podršku dostavljanja pomoći u slučaju katastrofa

U periodu od 24. do 28. septembra 2018. godine u Sarajevu je održana 44. radionica Deutsche Post DHL grupe pod nazivom „Priprema aerodroma za slučaj katastrofe“ (Get Airports Ready for Disaster - GARD). Četverodnevna obuka i program procjene je rezultirao sastavljanjem akcionog plana za slučaj katastrofe koji je posebno prilagođen Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Deutsche Post DHL grupa i UNDP održali radionicu za pripremanje međunarodnih aerodroma u Bosni i Hercegovini za podršku dostavljanja pomoći u slučaju katastrofa

Informacije o GARD obuci

Deutsche Post DHL grupa je 2009. godine u saradnji sa razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) razvila GARD obuku sa ciljem pripreme aerodroma koji se nalaze u područjima koja su sklona katastrofama za naglo povećanje obima zračnog prometa zbog dostave pomoći nakon katastrofe. Ova obuka također pomaže različitim organizacijama i aencijama koje se bave dostavom pomoći da bolje razumiju procese na aerodromu nakon katastrofe, što pomaže efikasnijoj dostavi pomoći i boljoj koordinaciji.

Do sada su GARD radionice održane na više od 43 aerodroma u Armeniji, Bangladešu, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Ekvadoru, Indiji, Indoneziji, Jordanu, Libanu, Makedoniji, Maldivima, Nepalu, Panami, Peruu, Filipinima, Sejšelima, Šri Lanki i Turskoj.

 

006-undp-gard-workshop-photo-sulejman-omerbasic_44949981781_o

Deutsche Post DHL grupa besplatno osigurava GARD trenere i materijale za obuku dok UNDP rukovodi implementacijom projekta i zajedno sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine olakšava koordinaciju sa institucijama i organima u Bosni i Hercegovini.

GARD je integralni dio GoHelp programa Deutsche Post DHL grupe putem kojeg Grupa provodi sve svoje aktivnosti u vezi pripremljenošću za upravljanja katastrofama. GARD radionice predstavljaju oblik prevencije krize i koriste se za pripremu aerodroma za suočavanje sa potencijalnim prirodnim katastrofama. Ukoliko dođe do katastrofe, interventni timovi dostavljaju hitnu pomoć i osiguravaju da se dostavljena pomoć prima na koordiniran način i prosljeđuje odgovarajućim humanitarnim organizacijama. Predstavnik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je na početku obuke održao prezentaciju kojom je naglašen značaj i uloga aerodroma u slučaju katastrofa kao i potreba za efikasnom implementacijom usvojenih podzakonskih akata kojima je definisana uloga svih aktera u kod prijema međunarodne pomoći.

Interventni timovi su uspostavljeni u saradnji sa Uredom Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA). Oni predstavljaju međunarodnu mrežu koja uključuje više od 400 volontera koji su svi posebno obučeni uposlenici Deutsche Post DHL grupe.

Poplave koje su zadesile dijelove Bosne i Hercegovine 2014. godine bile su najgore u posljednjih 120 godina. Poplave su pogodile milion ljudi i uništile infrastrukturu, proizvodna sredstva, sredstva za život, poljoprivredna gazdinstva i usjeve. Međunarodni aerodrom Sarajevo je odigrao ključnu ulogu u dostavi pomoći avionima iz inostranstva. Kako se efekti klimatskih promjena i dalje manifestiraju, Bosna i Hercegovina može i u budućnosti očekivati suočavanje sa ekstremnim vremenskim prilikama.

“Uspostavljanje infrastrukture koja je otporna na katastrofe, što uključuje i aerodrome koji su pripremljeni za slučaj katastrofe, od ključnog je značaja za spašavanje života i smanjenje ekonomskih gubitaka”, istakao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini. „Neophodno je osigurati bolju pripravnost svih institucija koje moraju brzo reagirati kada dođe do katastrofe i koordinirati djelovanje“ dodao je Khoshmukhamedov.

007-undp-gard-workshop-photo-sulejman-omerbasic_44229461214_o

“U vanrednim situacijama i katastrofama, od suštinskog je značaja imati obučen tim i prilagođeni plan za tretman naglog povećanja prometa zbog katastrofe. Svi članovi tima moraju znati kako se ponašati u slučaju dramatičnog povećanja zračnog prometa i priliva pomoći i ljudstva koje obično uslijedi nakon katastrofe“, rekao je Chris Weeks, direktor humanitarnih poslova za Deutsche Post DHL grupu. “Međunarodni aerodrom Sarajevo je strateški važan aerodrom u slučaju prirodne katastrofe. Uprave aerodroma iz Armenije i Kazahstana su već prošle GARD obuku i stoga su dobro pripremljene za povećan obim avionskog saobraćaja.”

Više od 25 službenika i stručnjaka je učestvovalo na četverodnevnoj GARD radionici koju su održali eksperti Deutsche Post DHL grupe i UNDP-a. Tokom programa, učesnici i treneri su procijenili postojeći nivo pripremljenosti na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, proveli više vježbi obuka i izradili konkretne preporuke kao i individualni akcioni plan da bi osigurali pripremljenost aerodroma za eventualnu buduću katastrofu.

Armin Kajmaković, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo istaknuo je važnost adekvatne infrastrukture i efikasnih administrativnih procedura kako bi se brzo i efektivno usmjerila pomoć od aerodroma do ugroženih područja. “Pored procjene objekata u sklopu aerodroma i unapređenja stručnosti osoblja, ova radionica je rezultirala nizom aktivnosti koje obuhvataju pripremu akcionog  plana koji će se moći  iskoristiti za našu bolju spremnost na vanredne situacije”, dodao je Kajmaković. “Istinski se zalažemo za saradnju sa svim institucijama u liniji odgovornosti kod vanrednih situacija kako bismo unaprijedili naš odgovor u slučaju potrebe.”

 

011-undp-gard-workshop-photo-sulejman-omerbasic_44229460834_o

Share on: