Podizanje svijesti o prirodnim i drugim nesrećama u školama

Podizanje svijesti o nesrećama - vježba „Evakuacija i spašavanje u slučaju požara“

Podizanje svijesti o prirodnim i drugim nesrećama u školama

Dim u hodniku, produženo školsko zvono koje je označilo uzbunu od požara, sirene vatrogasnog i ambulantnog vozila te gust dim koji je šikljao iz zapaljenog vozila na rubu dvorišta škole gdje su vatrogasci upriličili demonstraciju gašenja vatre nisu uplašili učenike i učenice Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” iz Gradačca gdje je održana zajednička vježba „Evakuacija i spašavanje u slučaju požara“. Učenici i učenice su spremno i u pratnji nastavnika i drugog osoblja škole bez panike i disciplinirano u koloni po jedan napustili školsku zgradu i okupili se na ranije određenim zbornim mjestima gdje su obavljene prozivke kako bi se utvrdilo da li su svi bezbjedno napustili školu.

Vježba je održana u sklopu projekta „Izgradnja otpornosti na prirodne i druge nepogode u oblasti obrazovanja i u lokalnim zajednicama“ koji Save the Children provodi na područjima Gradačca, Šamca i Brčko Distrikta. U vježbi koju su koordinirali pripadnici Civilne zaštite Gradačac učestvovalo je 350 učenica i učenika ove škole, zajedno sa pripadnicima Policijske stanice Gradačac, jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradačac, osoblja Doma zdravlja i volontera Crvenog križa, te šlep službe AMS BiH.

Nakon evakuacije, vatrogasci su sa trećeg sprata spasili troje učenika koji su u vježbi glumili povrijeđene, doveli ih do volontera Crvenog križa koji su demonstrirali pružanje prve pomoći na licu mjesta, a osoblje Doma zdravlja je jednog od’povrijeđenih’ smjestilo u ambulantno vozilo. Veliku pažnjudjece privukla je demonstracija gašenja požara prilikom koje su neki od učenika imali priliku probati vatrogasne šmrkove i aparate za gašenje požara.

Snimak vježbe je dostupan na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/152221444919362/videos/854707468004086/?pnref=story 

Share on: